NR APZV
AU Garland,T.; Bauer,N.E.; Bailey,M.Jr.
TI Brain emboli in the lungs of cattle. Author's reply
QU Lancet 1996 Sep 14; 348(9029): 749
PT Letter to the editor
VT SIR, We thoroughly researched our letter. Hantover presented "The Knocker" to the Institute for Food Research (UK) in 1989. The Institute thoroughly tested it and proclaimed it to be wonderful. The UK Humane Slaughter Association has pneumatic stunners listed as being acceptable for use in the UK. Hantover confirmed to us by fax in May, 1996, that "The Knocker" is still sold in the UK. "The Meat Products and Spreadable Fish Products Regulation 1984 (SI 1984 no 1566) states that mammalian lungs may be used in cooked but not uncooked meat products. An e-mail from the Ministry of Agriculture, Fisheries, and Food (MAFF) on June 21, 1996, informed us "In Statutory Instrument 1984/1566 'cooked', in relation to a food, means subjected to a process of cooking throughout the whole food so that the food is sold for consumption without further cooking, and 'uncooked' shall be construed accordingly". Cooked sausages means sausages like frankfurters and pepperonis. The British Veterinary Association faxed to us on May 28, 1996, "Just to confirm that it is perfectly legal for bovine lungs to enter the human food chain, though they are more commonly used in pet feed". The fax continues, that "Lungs can be legally sold in their fresh state but would normally be minced and perhaps be mixed with sausage meat in order to cheapen the mix". We suggest that Taylor's sample size of ten cattle is much too small to find neurological tissue. His proposed study is also too small: he should include at least 100 slaughterhouses. The presence of brain emboli in the lungs of people after non-invasive head trauma has been known for over 60 years. Reason dictates that any method of stunning to the head will result in the likelihood of brain emboli in the lungs or, indeed, other parts of the body.
IN Die Autoren berichten, dass die Firma Hantover ihren Bolzenschußapparat "The Knocker" dem britischen Institute for Food Research 1989 vorführte und das dieses Institut das Gerät nach ausführlichen Tests für sehr gut befand. Auch die britische Humane Slaughter Association führte es in seiner Liste der akzeptablen Geräte. Die Firma Hantover versichterte den Autoren, dass ihr Bolzenschußapparat immer noch ( Mai 1996) im Vereinigten Königreich verkauft werde. Weiterhin verbietet die britische "Meat Products and Spreadable Fish Products Regulation 1984 (SI 1984 no 1566)" lediglich die Verwendung von Lunge in ungekochten, nicht aber in gekochten Fleischprodukten. Die britische "Veterinary Association" bestätigte den Autoren mit einem Fax vom 28.5.1996, dass die Verwendung von Lunge in menschlicher Nahrung legal sei, obwohl sie häufiger in Haustierfutter verwendet werde. Lunge dürfe sogar frisch verkauft werden, werde aber meistens gehackt und vermutlich aus wirtschftlichen Gründen in Würsten verarbeitet. Die Anzahl der untersuchten Tiere und Schlachthöfe in der Taylor-Studie kritisieren die Autoren als viel zu klein. Sie weisen auf die über 60 jährige Erfahrung mit Menschen hin, bei denen man nach nicht invasiven Schädeltraumen Hirnembolien in den Lungen und anderen Teilen des Körpers finde.
AD Tom Garland, Texas A&M University. Department of Veterinary Physiology & Pharmacology, College of Veterinary Medicine, College Station, Texas 77843 4466, USA
SP englisch
PO England
OR Prion-Krankheiten G (momentan verschollen)